Csípőprotézis-beültetés

Csípőprotézis beültetésére tipikusan akkor van szükség, ha a csípőízület kopása előrehaladott, a páciens mozgása beszűkül, fájdalmai más módon – az életmód megváltoztatásával, tornával, konzervatív gyógymódokkal – nem szüntethetőek meg. Az ízületi porckopás (artrózis) a tudomány jelenlegi állása szerint visszafordíthatatlan folyamat, ami az öregedés következtében magától, normál terhelés mellett is kialakul, máskor gyulladásos vagy tumoros, esetleg anyagcsere-betegség vagy valamilyen trauma súlyosbítja. Az orvostudomány fejlődése, vagyis a korszerű protézisek és a Budaörsi Egészségügyi Központban alkalmazott úttörő műtéti megoldások ma már lehetővé teszik, hogy a páciensek megszabaduljanak a csípőízületi porckopással járó krónikus fájdalomtól, jó életminőségüket az operációval és az azt követő mozgásrehabilitációval visszakapják.

A csípő felépítése

A csípőprotézisek tervezésekor, gyártásakor és kiválasztásakor a fő szempont az egyéni adottságoknak leginkább megfelelő, tartós és stabil mesterséges ízület kialakítása a páciensben annak érdekében, hogy saját megszokott mozgásformáit, tevékenységét minél szabadabban folytathassa. Fontos szempont a saját csontállomány megőrzése is, vagyis az, hogy csak azokat a részeket távolítsuk el és cseréljük, amiket feltétlenül szükséges. E szempontok szerint az alkalmazott protézis lehet

  • teljes csípőprotézis (TEP), amelyben az ízület combi és medencei részét is mesterséges elemekkel váltjuk ki;
  • felszínpótló protézis, ahol a combfejet csak részlegesen távolítjuk el és pótoljuk ki fémmel; vagy
  • rövid szárú protézis, amelyben a combcsontba ültetett fémszár rövidebb, ezáltal esetleges cseréje is egyszerűbb.


A második és harmadik megoldás inkább a fiatalabb, jó csontállománnyal rendelkező betegekben javasolható, az idősebb artrózisos páciensek esetében többnyire teljes protézis beültetése mellett döntünk.

Csípőimplantátum

A csípőműtétek területén az utóbbi évtizedekben a hagyományos és az oldalsó feltárásos minimalizált beavatkozások mellett előtérbe került az ún. elülső feltárásos minimálinvazív technika. Ez azt jelenti, hogy az implantátumot a lehető legkisebb bemetszéssel, az izmok eltolásával (tehát átvágás nélkül), a mozgatóidegeket megkímélve helyezzük be. A felépülési idő lerövidítése és a műtéti kockázatok minimumra szorítása érdekében intézményünkben, amennyibe a beteg anatómiája megengedi, a legkorszerűbbnek számító „elülső feltárásos” technikát választjuk.

A combi és medencefelületet is pótló teljes csípőprotézis fémből (titán vagy kobalt-króm ötvözet) és nagy kopásállóságú műanyagból készül, és egyre gyakoribb a kerámia használata is a csúszó-kopó felületeken. Az operáció során a medencecsontban a vápát, a combcsontban a combfejet elő kell készíteni a protézis fogadására. A protézis fémszárának rögzítése a combcsonthoz történhet ragasztással (cementes rögzítés) vagy biológiai módszerrel: utóbbi során a csont ránő a protézisre, ami így kvázi szervesül. Mindkét rögzítésnek megvannak az előnyei, az alkalmazott technikára a sebész tesz javaslatot számos szempont – a beteg anatómiája, életkora, általános állapota, az elérhető legjobb eredmény, a rehabilitációra fordítható idő stb. – alapján.

Csípőprotézis-beültetés

A csípőprotézis-műtét altatásban vagy gerincérzéstelenítésben történik, alapesetben 45–60 percet vesz igénybe. A Budaörsi Egészségügyi Központban alkalmazott minimálinvazív műtéti eljárások és az egyénre szabott rehabilitációs program a minimumra szorítja a felépülési időt, a páciens a lehető leghamarabb visszatérhet a normál életvitelhez.

Alkalmasság

Általánosságban elmondható, hogy a művi csípő beültetése az idősebb emberek számára is elérhetővé vált, vagyis az alkalmasság elsősorban nem az életkor, hanem inkább az általános fizikai állapot kérdése. Bárki alkalmas lehet a műtétre, akire nézve az altatás és a műtéti terhelés nem jelent túlzott kockázatot, illetve egyéb egészségi okból nem tartozik valamilyen fokozott kockázatú csoportba.

Az ízületi porckopást a tapasztalt ortopéd szakorvos a beteg fizikális vizsgálatával gyakorlatilag azonnal diagnosztizálni tudja, egyúttal kizárja a csípő egyéb primer vagy másodlagos megbetegedésének lehetőségét. A diagnózist röntgenképekkel, szükség esetén CT-vizsgálattal lehet megerősíteni és pontosítani. A műtétet megelőzően a szakorvos a szokásos laborvizsgálatokon kívül kérhet pl. góckutatást, kardiológiai, fül-orr gégészeti, nő-gyógyászati vagy urológiai vizsgálatot stb. A Budaörsi Egészségügyi Központban a műtéti beavatkozások altatásban történnek, a páciensnek ezért aneszteziológiai konzultáción is részt kell vennie az altathatóság megítélése, illetve az altatás biztonsága érdekében.

Kockázatok

A Budaörsi Egészségügyi Központban a Budaörsi Egynapos Sebészet 2004-es megalakulása óta több tízezer műtéti beavatkozásra, ezen belül több ezer ortopédiai műtétre került sor, kiemelkedően jó betegbiztonsági mutatókkal. Természetesen minden operáció – így a csípőprotézis-beültetés is – kockázatokkal jár. Az alapos előzetes kivizsgálás célja az egyénre jellemző kockázatok kiszűrése és minimalizálása:

  • Erek, idegek sérülése az operált területen, vérömleny kialakulása az operáció során, csont- vagy izomsérülés, embólia. A Budaörsi Egészségügyi Központban végzett minimálinvazív technikák alkalmazása mellett az ilyen jellegű műtéti szövődmények kockázata a nyílt operációkhoz képest elenyésző.
  • Sebfertőzés, csontszövetet érintő súlyos fertőzés. Erre a szövődményre a cukorbetegek, a súlyfelesleggel rendelkező páciensek, valamint a szteroidkezelés alatt állók különösen fogékonyak.
  • Csontritkulás esetén a csípőprotézis-műtét során az érintett csontok törése léphet fel, ami menet közben az érintett terület csavarozásával, lemezekkel történő megerősítésével orvosolható.
  • A trombózis minden műtétnek velejárója lehet. Különösen veszélyeztetettek az alsó végtagok visszerességében szenvedők, az elhízott, valamint a korábban már trombózison átesett betegek. A kóros vérrögképződés valószínűségét a műtétet megelőzően véralvadásgátló injekciókúrával csökkentjük minimálisra.
  • Zsibbadás. A műtéti heg környékén vagy a combon átmeneti zsibbadás jelentkezhet. A tartós – vagy teljes végtagra kiterjedő – zsibbadás igen ritka.
  • A protézis ficamodása. Az implantátum „kiugrása” a helyéről a beavatkozást követő időszak veszélye, a betegnek ezért bizonyos testhelyzetekben óvatosan kell mozognia. Az elülső feltárásos műtéti technika alkalmazása mellett a protézis rögzítettsége kifejezetten jó, a ficamodás ritka. Ficamodás esetén a protézist újabb beavatkozással, altatásban tesszük a helyére.
  • Elmozdulás. A korszerű csípőprotézisek élettartama 12–15 év, utána cseréjük indokolt, ami általában rutinszerű. Ritka esetekben ennél hamarabb is bekövetkezhet elmozdulás, kilazulás a csontok szerkezetének megváltozása, immunválasz vagy egyéb okok miatt. Igen ritka szövődmény, hogy a betegben fémérzékenység lép fel, ami a csípő krónikus gyulladását, a protézis lazulását eredményezheti.

Rehabilitáció

A csípőprotézis-beültetést követően ideális esetben teljes gyógyulás érhető el: a páciens fájdalmai megszűnnek, csípőízületének mozgása teljes spektrumúvá válhat. Jó eredmény akkor érhető el, ha a páciens a szakorvos és a gyógytornász utasításait maradéktalanul betartja, tanácsait megfogadja. Az utasítások mindig egyénre szabottak!

A komplikációmentes csípőprotézis-műtétet követően a Budaörsi Egészségügyi Központban a lábadozó páciensnek három éjszakát kell eltöltenie. A cél a beteg megfigyelése, a zavartalan posztoperatív időszak elindítása, a fájdalomcsillapítás és a mobilizálás.

Csípőgyógytorna

Az alkalmazott műtéttípustól függően a páciens műtét másnapján, egyes esetekben már aznap felkelhet, az operált ízületet terhelheti. A mobilizációt, a mozgások betanítását intézményünk gyógytornásza indítja el az operáló orvossal történt konzultáció alapján.

A gyógytornász által irányított gyógytorna időtartama általában másfél hónap, ezt követően a mozgásrehabilitációt egyénileg kell folytatni. A kíméletes sporttevékenységeket (úszás, kerékpározás) és az irodai jellegű munkát rendszerint hat hét, az intenzív, irányváltoztatásos sportokat és a kíméletes fizikai munkát tizenkét hét után lehet elkezdeni. A következő hónapokban a páciens további javulást érhet el a betegség során sorvadásnak indult izmok módszeres edzésével, a pszichés önbizalom visszaszerzésével. Ehhez kulcsfontosságú az előírt torna öntevékeny folytatása és a javasolt életmódtanácsok betartása!
 


Érdeklődik? Többet akar tudni? Írjon e-mailt, hívjon bennünket  – visszahívjuk!

Budaörsi Egészségügyi Központ
2040 Budaörs, Kossuth Lajos u. 9.
info@budaorsisebeszet.hu
+36 70 668 0591 (Horváth Mercédesz)