Cukorbetegek életét megkönnyítő eszközt kapott a budaörsi rendelő

2017. április 26. – Új, a cukorbetegek életét megkönnyítő elektronikus eszközt szerzett be a Budaörsi Egészségügyi Központ. A viselhető mérőműszer segítségével az orvosok akár egy héten át is követhetik a páciensek vércukorszintjét, így pontosabb képet kaphatnak vércukorszint változásairól, ami megkönnyíti a gyógyszerek pontos adagolását, a helyes életvitel kialakítását, végső soron javítja a betegek életminőségét. 

Új, viselhető vércukorszintmérőt vásárolt a Budaörsi Egészségügyi Központ. A fél diónyi méretű vízálló, hasra szerelhető szerkezet naponta többször, egy hét alatt összesen csaknem 300 alkalommal méri meg és tárolja a páciens vércukorszintjét. A minden fájdalom nélkül rögzíthető és levehető eszközt ezután az orvos egy számítógéphez csatlakoztatja, majd a beteggel közösen megkezdik az adatok kiértékelését. „A műszer nagy segítséget nyújt a helyes gyógyszerezés és a páciens számára legjobb életvitel kialakításában, így csökkenthető a beszedett gyógyszerek mennyisége és a cukorbetegségből adódó kockázatok” – mondja dr. Gamal Eldin Mohamed, az intézet orvos igazgatója. 

A rendszer minden 1-es típusú cukorbetegségnél hasznos lehet, és a 2-esnél is azok körében, akiknél problémát okoz a vércukorszint labilitása. „Az eszköz használata alatt a páciensnek életviteli naplót is kell vezetnie, de ez nem újdonság a cukorbetegek számára” – mondja immár dr. Ábel Tatjána, az intézet belgyógyász-diabetológus főorvosa. A napló arra szolgál, hogy nyomon lehessen követni, milyen események (táplálkozás, mozgás, egyéb) hatására változnak a mért adatok. 

„Nem kizárólag a táplálkozás, tehát a szénhidrátbevitel, hanem a szénhidrát kiürülése, vagyis a testmozgás, akár egy bevásárlás, séta vagy fűnyírás is befolyásolhatja a mért értékeket – magyarázza a diabetológus főorvos. – Fontos, hogy a beteg maga is szembesüljön ezekkel a változásokkal, és elhiggye, egy-egy kiadós séta milyen jót tesz neki, hiszen a helyes életmód betartása az az eszköz, amivel a vércukorszint a legjobban karbantartható.” 

A műszer nemcsak a túl magas, hanem a túl alacsony vércukorszintből eredő kockázatok mérséklésére is alkalmas. „Sok páciensnél a gyógyszerek hatására időlegesen túl alacsony cukorszint jön létre, ami ugyancsak kockázatokat rejt. Hatására agyi keringési zavar vagy szívritmuszavar, akár infarktus is kialakulhat. Mivel ez gyakran éjszaka következik be, a betegek sokszor nem is észlelik a rosszullétet. Ennek kiszűrésére is tökéletes eszköz a viselhető műszer” – mondja a főorvos.

„A cukorbetegség nagyon egyénfüggő, a helyes életmód kialakításáig vezető tanulást ezért nem lehet megúszni” – mondja Ábel Tatjána. Ezt a tanulási folyamatot könnyíti meg és gyorsítja fel az új műszer, sőt bevetése néha olyan betegeknél is indokolt lehet, akik már megtanultak együtt élni a betegséggel, hiszen mindenkit érhet olyan trauma – vagy éppen ellenkezőleg: kedvező irányú változás –, amely kihat betegségére és újbóli alkalmazkodást igényel.