Egynapos műtétek

A Budaörsi Egészségügyi Központban 2004 óta működik egynapos sebészeti részleg. Az „egynapos” tevékenységi körben társadalombiztosítás által finanszírozott és térítéses beavatkozásokat végzünk az alábbi szakterületeken:

  • Általános sebészet: sérvek és végbéltáji műtétek
  • Ortopédia: váll-, térd- és lábműtétek
  • Kézsebészet
  • Érsebészet: visszérműtétek
  • Nőgyógyászat: laparoszkópos műtétek
  • Gasztroenterológiai műtétek
  • Plasztikai sebészet
  • Szemészet
  • Fül-orr-gégészet
  • Urológia

 

Az egynapos műtétek 90 százaléka altatásban történik, tevékenységünkhöz aneszteziológiai szolgálat tartozik. A műtéti alkalmasság feltétele a szakorvos által előírt vizsgálatok mellett az aneszteziológiai konzultáció a biztonságos altatás/érzéstelenítés érdekében.

Artroszkópos műtét

Az egynapos sebészetben az egyszerűtől az egészen bonyolult műtétig a legfejlettebb technika segítségével, rövid ápolási idő mellett végezhetőek el a beavatkozások. Az egynapos sebészet kifejezés alatt többnyire nappali sebészetet kell érteni, amikor a beteg sem a műtét előtti, sem a műtétet követő éjszakát nem tölti az intézményben: a beavatkozást napon belül elvégezzük, a pácienst néhány órán belül otthonába bocsátjuk. A Budaörsi Egészségügyi Központban az egynapos sebészetre bejutni nem jelent problémát, hiszen a beteg vagy beutalóval érkezik, vagy bejelentkezik az illetékes járóbeteg-szakrendelésen, ami után megtörténik a kivizsgálás és az előjegyzés.

Kórterem a műtőszinten

Műtét után a betegnek időre van szüksége, amíg kiürülnek szervezetéből az altatószerek, fiziológiás funkciói megindulnak. A protokoll úgy rendelkezik, hogy minden beteget a lehető legkorábban fel kell kelteni és mobilizálni kell. Ezt korai rehabilitációnak nevezzük. Az operáció után egy-két órával a beteg már iszik, könnyű ételt is fogyaszthat, sétálhat, majd 3-4 óra elteltével hozzátartozója kíséretében haza is mehet, ha a hazabocsátási feltételeknek megfelel.

Részlegünkön évi 2000–2500 beavatkozást végzünk el. 2020 óta tevékenységünk a nagyobb invazivitású operációk felé mozdult el, 2022 tavaszán engedélyt kaptunk fekvőbeteg-ellátásra az ortopédiai területen.

Műtő

Az egynapos sebészet intézményének elterjedését a sebészet és az altatás technológiai fejlődése mellett az a társadalmi igény segítette elő, hogy a gyógyulást keresőknek minél rövidebb időt kelljen kórházban tölteniük, műtéti ellátásuk biztonságos körülmények között, a kórházi fertőzések kockázatát minimalizálva történjen meg, továbbá a rehabilitációt otthonukban kezdhessék meg, és a lehető leghamarabb visszatérhessenek normál életvitelükhöz.
 


Érdeklődik? Többet akar tudni? Írjon e-mailt, hívjon bennünket  – visszahívjuk!

Budaörsi Egészségügyi Központ
2040 Budaörs, Kossuth Lajos u. 9.
info@budaorsisebeszet.hu
+36 70 668 0591 (Horváth Mercédesz)