A közkeletű „egynapos sebészeti eljárás” kifejezés rendszerint nappali sebészetet jelent, amikor a beteg sem a műtét előtti éjszakát, sem a műtétet követő éjszakát nem a kórházban tölti; a beavatkozásokat általában egy munkanapon belül végzik. 

Az egynapos sebészetben az egyszerűtől az egészen bonyolult műtétig a legfejlettebb technika segítségével, rövid ápolási idő mellett végezhetőek el a műtétek. Az egynapos sebészetre bejutni sem jelent nagy problémát, hiszen a beteg vagy beutalóval érkezik, vagy bejelentkezik intézményünk illetékes szakrendelésén, ami után megtörténik a kivizsgálás és az előjegyzés. A műtét előtt kivizsgálás történik: a beteg alkalmasságáról az altatásra és magára a beavatkozásra az altatóorvos és a sebész közösen dönt.

Az egynapos sebészeti műtétek 90 százaléka altatásban történik. Ébredés után a betegnek kell egy kis idő, amíg kiürülnek szervezetéből az altatószerek, fiziológiás funkciói megindulnak. A protokoll úgy rendelkezik, hogy minden beteget a lehető legkorábban fel kell kelteni és el kell mozdítani. Ezt korai rehabilitációnak nevezzük. Műtét után egy két órával a beteg már iszik, könnyű ételt is fogyaszthat, sétálhat, majd 3-4 óra elteltével hozzátartozója kíséretében haza is mehet, ha a hazabocsátási feltételeknek megfelel. 

Az egynapos sebészet társadalmi haszna, hogy a betegek sokkal hamarabb lesznek ismét munkaképesek. Terjedését több tényező tette lehetővé. A sebészetben bekövetkezett technikai és technológiai fejlődés mellett az altatási módszerekben bekövetkezett fejlődés is szerepet játszik (új altatási módszerek a szervezetből gyorsan kiürülő altatószerekkel, gyorsan ható és tártósabb hatású fájdalom- és hányingercsillapítók). A hármadik tényező maguknak a betegeknek az igénye, hiszen a mai rohanó világban senki nem ér rá napokig kórházban feküdni. Egészséges embereknek így minimális időt kell kórházi körülmények között tölteniük, ráadásul a beteg saját környeztében, hozzátartozói között hamarabb gyógyul, nincs kitéve a kórházi fertőzéseknek, és a lehető leghamarább visszamehet dolgozni.

A Budaörsi Egészségügyi Központban 2004 óta működik egynapos sebészet, jelenleg 11 szakmával, 15 betegággyal és műtőkkel. Az egynapos sebészeten több száz olyan műveletre van mód, amit az Országos Egészségpénztár (OEP) finanszíroz, ezekért tehát – a plasztikai sebészeti beavatkozások kivételével – nem kell külön fizetniük a biztosítottaknak .

Az osztály tevékenységi spektruma

  • Általános sebészet: sérvek és végbéltáji műtétek

  • Ortopédia: váll-, térd- és lábműtétek

  • Kézsebészet

  • Érsebészet: visszérműtétek

  • Szemészet: szürkehályog- (cataracta-) műtétek

  • Nőgyógyászat: laparoszkópos műtétek

  • Gasztroenterológiai műtétek

  • Plasztikai sebészet

  • Fül-orr-gégészet

  • Urológia

  • Aneszteziológiai szolgálat