Folyik a Kossuth utca 5. felújítása

2021. október 20. – Október 1-jén elindult és még idén befejeződik a budaörsi szakrendelő Kossuth Lajos utca 5. alatti épületének felújítása és átalakítása. Az új területeket a labor és az alapellátások vehetik majd használatba, helyet szabadítva fel a járóbeteg-szakrendelések számára a főépületben.

A Budaörsi Egészségügyi Központ műtőszintjének bővítése és korszerűsítése a szakrendelő Kossuth utca 9. alatti főépületében nemrég fejeződött be; a munka a szomszédos épület renoválásával folytatódik. A Kossuth utca 5. alatti ingatlant az intézmény szeptemberben vehette birtokba. A kivitelezés a tervek elkészülte után 2021. október 1-jén kezdődött meg. A felújításra a szakrendelőt üzemeltető Jump Consulting Kft. 25 millió forintot fordít saját forrásból. Az átadásra várhatóan még idén sor kerül.

A kétszáz négyzetméter össz-alapterületű Kossuth utca 5. eredetileg fizikoterápiának épült, ám sohasem sikerült használatba venni. A korábbi üzemeltető felszámolása miatt az ingatlan banki zár alá került, mindmostanáig nem lehetett hozzáférni. Az átalakítást követően az épületbe az alapellátások – felnőtt háziorvosi rendelések, fogorvosok –, a foglalkozás-egészségügy és a labor költözhet át.

„A szomszédos épület bevonásával Szép, tágas, napfényes tereket nyerünk, így a budaörsi egészségügy legnagyobb adósságát tudjuk törleszteni: a profiltisztítás nyomán megszűnik a szűkösség a járóbeteg-szakrendeléseken – értékel Zsákai Zoltán, a Jump Consulting ügyvezetője. – Tévedés azonban azt gondolni, hogy az épülethez azonnal beköltözhető állapotban jutottunk hozzá – teszi hozzá. – A kikapcsolt közüzemi szolgáltatások, a karbantartás hiánya vagy a beköltöző kártevők hat év alatt éppúgy nyomot hagytak az épületen, mint ha munka folyt volna benne. Ezért van most szükség teljes renoválásra.”

A Jump Consulting Kft. a budaörsi járóbeteg-ellátást 2016 őszétől látja el, 2018. január 1-jétől a várossal kötött tízéves feladatellátási szerződés keretében. A cég – amely 2020 októberében csatlakozott a dinamikusan fejlődő TritonLife Csoporthoz – ez alatt az idő alatt nettó 180 millió forint épületfelújítási és 80 millió forint eszközberuházással járult hozzá a budaörsi egészségügy korszerűsítéséhez és bővítéséhez. Az önkormányzat által biztosított, saját erőből felújított Farkasréti úti mozgásszervi szakrendelőt és a most megszerzett Kossuth utca 5.-öt is beleszámítva a budaörsi betegek gyógyításra rendelkezésre álló terület ugyanebben az időszakban 20 százalékkal nőtt.