Térdprotézis-beültetés

A mesterséges térdízület, vagyis térdprotézis beültetését általában ízületi kopás teszi szükségessé. Ez legtöbbször a páciens életkorából és életmódjából adódó elhasználódás, azaz időskori kopás, de lehet ízületi ficam, gyulladásos vagy daganatos betegség, esetleg baleseti elváltozás vagy sportsérülés folyománya is. Ha a térdízületet borító porc valamilyen okból elkopik, illetve a kopás mértéke eléri a kritikus szintet, a beteg nagy fájdalmat tapasztal, hiszen mozgás közben a csont csonttal súrlódik.

Páciens és orvosa alapos kivizsgálás után akkor dönt a protézisbeültetés mellett, amikor a konzervatív terápiáktól – életmódváltás, gyógyszerek és gyógyhatású készítmények szedése, gyógytorna stb. – már nem várható érdemi javulás. A modern térdízületi protézisek tartós megoldást kínálnak az előrehaladott térdízületi kopástól szenvedő páciensek számára: a fájdalmak csökkennek, sokszor megszűnnek, az egészséges mozgás gyakorlatilag maradéktalanul helyreállhat.

A térdartrózis fázisai

A pótlás mértéke szerint a beültetett térdprotézis lehet teljes vagy részleges:

  • A teljes térdprotézis az ízület teljes combcsonti és lábszárcsonti felszínét pótolja.
  • A szánkóprotézis vagy félprotézis csak a térd egyik – többnyire a belső – felében pótolja az ízületet.
  • A térdkalácsízületi protézis szintén részleges implantátum, beültetése akkor indokolt, ha az ízületi kopás csak a térdkalácsot érinti.


A teljes és szánkóprotézist fém alkatrészek rögzítik a csontokhoz, a mozgó részek csúszó felszíne speciális, nagy kopásállóságú műanyagból készül. A térdkalácsprotézis anyaga teljes egészében műanyag. A protézis rögzítésekor a térd anatómiájától és a páciens állapotától függően ragasztott (cementes) vagy biológiai (cement nélküli) rögzítést használunk. A cementes technika esetén a térd a rehabilitáció során hamarabb terhelhető, a biológiai módszerrel rögzített implantátum jobban szervesül. A térdprotézisek élettartama típusuktól függően 10-15, esetleg 20 év, ezt követően cserélhetők.

A térdprotézisműtétet altatásban végezzük, időigénye megközelítőleg egy óra. A Budaörsi Egészségügyi Központban alkalmazott minimálinvazív (izomátvágással nem járó) műtéti eljárások és az egyénre szabott rehabilitációs program a minimumra szorítja a felépülési időt, a páciens a lehető leghamarabb visszatérhet egészséges normál életviteléhez.

Alkalmasság

Térd-MRI

Az optimális protézisről és a beültetéséhez szükséges műtéti eljárásról az orvos által előírt előzetes vizsgálatok – általában térdröntgen, bizonyos esetekben CT- vagy MR-kép – alapján orvos és páciense közösen dönt. A műtéti alkalmasság megítéléséhez és a műtéti biztonsághoz minden esetben szükséges a páciens általános állapotának felmérése, ennek érdekében a szakorvos laborvizsgálatokat ír elő. A Budaörsi Egészségügyi Központban a műtéti beavatkozások altatásban történnek, a páciensnek ezért aneszteziológiai konzultáción is részt kell vennie az altathatóság megítélése, illetve az altatás biztonsága érdekében.

Kockázatok

A Budaörsi Egészségügyi Központban a Budaörsi Egynapos Sebészet 2004-es megalakulása óta több tízezer műtéti beavatkozásra, ezen belül több ezer ortopédiai műtétre került sor, kiemelkedően jó betegbiztonsági mutatókkal. Természetesen minden operáció – így térdprotézis-beültetés is – kockázatokkal jár. Az alapos előzetes kivizsgálás célja az egyénre jellemző kockázatok kiszűrése és minimalizálása:

  • Erek, idegek sérülése az operált területen, vérömlenyképződés az operáció során. A Budaörsi Egészségügyi Központban végzett minimálinvazív technikák alkalmazása mellett az ilyen jellegű műtéti szövődmények kockázata a nyílt operációkhoz képest elenyésző.
  • Sebfertőzés, csontszövetet érintő súlyos fertőzés. Erre a szövődményre a cukorbetegek, a súlyfelesleggel rendelkező páciensek, valamint a szteroidkezelés alatt állók különösen fogékonyak.
  • A trombózis minden műtétnek velejárója lehet. Különösen veszélyeztetettek az alsó végtagok visszerességében szenvedők, az elhízott, valamint a korábban már trombózison átesett betegek. A kóros vérrögképződés valószínűségét a műtétet megelőzően véralvadásgátló injekciókúrával csökkentjük minimálisra.
  • Csontritkulás esetén a térdprotézisműtét során vagy azt követően az érintett csontok törése léphet fel, amit csak újabb implantátumokkal, esetleg reoperációval lehet helyreállítani.

Rehabilitáció

A komplikációmentes térdprotézis-műtétet követően a Budaörsi Egészségügyi Központban a lábadozó páciensnek általában három éjszakát kell eltöltenie. A cél a beteg megfigyelése, a zavartalan posztoperatív időszak elindítása, valamint a fájdalomcsillapítás. Normális fejlemény, hogy a térdprotézisműtétet követő 48–72 órában erős fájdalmak jelentkeznek. A megbeszélt fájdalomcsillapítást a beteg otthonában folytatja.

Térd-fizioterápia

A műtét utáni mozgásrehabilitáció, vagyis a gyógytorna már a második naptól elkezdődik a mozgásterjedelem kialakítása, a combizomzat erősítése érdekében. Megfelelő gyógytorna – és a páciens teljes körű együttműködése! – esetén a pótolt ízület három hónap múltán már teljes spektrumában mozog, a felépült beteg segédeszköz nélkül tud járni. A következő hónapokban a páciens további javulást érhet el a gyógytorna öntevékeny folytatásával, a javasolt életmódtanácsok betartásával!
 


Érdeklődik? Többet akar tudni? Írjon e-mailt, hívjon bennünket  – visszahívjuk!

Budaörsi Egészségügyi Központ
2040 Budaörs, Kossuth Lajos u. 9.
info@budaorsisebeszet.hu
+36 70 668 0591 (Horváth Mercédesz)