szonográfus


Több mint húsz éve dolgozom az egészségügyben.

2011-ben végeztem általános és vaszkuláris szonográfusként. Szakmai gyakorlatomat a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó Diagnosztikai Részlegén teljesítettem.

2011-től 2014-ig a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán, majd a Szent Imre Kórházban dolgoztam szonográfusként a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátásban. 2021-től a Budaörsi Egészségügyi Központban készítem az ér- ultrahangvizsgálatokat. Elsősorban nyaki és alsó végtagi érszűkülettel, valamint alsó végtagi vénabillentyű-elégtelenséggel, továbbá szédüléses panaszokkal küzdő betegek ultrahangvizsgálatával foglalkozom, mindig a szakmai protokollnak megfelelően. Az elmúlt évtizedben számos ultrahangkongresszuson vettem részt, illetve biztosítottam képi anyagot orvosok esetismertetéseihez.

Szonográfusként fő feladatomnak a szűrővizsgálatokat, valamint az érszűkületek diagnosztizálását és nyomon követését tartom. Munkám során elengedhetetlen a beteg megfelelő tájékoztatása, hogy kérdéseire választ kapjon, maga is figyeljen egészségére, pontosan szedje a kezelőorvosa által felírt gyógyszereit (és ne csak az internetről tájékozódjon)!

Tévhit, hogy a sztrók az idős emberek betegsége. A szűrővizsgálatok fiatalkorban is fontosak; a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a diabétesz, a dohányzás jelent magas rizikófaktort az érszűkület kialakulásában. Megfelelő odafigyeléssel, gyógyszerszedéssel megelőzhetjük a sztrókot, elkerülhetjük a műtéteket!