Dr. Abkarovics Géza

szülész-nőgyógyász, urogynekológus


1994-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen. Szülészet-nőgyógyászatból 1999-ben, anesztézia és intenzív terápia tantárgyból 2006-ban szakvizsgáztam.

Első munkahelyemen, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán 13 évet töltöttem. Ezt követően Norvégiában vállaltam munkát a Stord Hospital urogynekológiai profillal rendelkező osztályán, ahol speciális ismereteket szereztem a különböző típusú nőgyógyászati előreesések (prolapszusok) rekonstrukciójában, és elmélyültem a vizeletinkontinencia kezelésében, megoldásában. Pályázat útján 2012-ben elnyertem a Bergeni Egyetem Szülészet-nőgyógyászati Klinikájának urogynekológiai részlegvezetői státuszát, ahol főorvosi munkám részévé vált a fiatal orvosok, illetve kezdő szakorvosok továbbképzése is.

A következő állomás az Oslo melletti Telemark Kórház volt, ahol továbbra is „hálós” műtéteket, előreesés-operációkat, kismedencei rekonstrukciós műtéteket végeztem, emellett lehetőségem nyílt a DaVinci robotsebészeti technika elsajátítására és a DaVinci robotsebész licenc megszerzésére.

Aktív tagja vagyok a Norvég Orvosi Kamarának, a Svéd Orvosi Kamarának, a Norvég Orvosi Diagnosztikai Ultrahang Társaságnak, a minimálinvazív nőgyógyászati beavatkozásokat támogató AAGL nemzetközi szervezetnek, a Nemzetközi Inkontinencia Társaságnak (ICS) és a Nemzetközi Urogynekológiai Társaságnak (IUGA). Magyarországon tagja vagyok a Magyar Orvosi Kamarának, a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak, a Magyar Menopausa Társaságnak, a Magyar Nőorvos Társaságnak és a Magyar Nőgyógyászati Társaság Urogynekológiai Szekciójának.

A magyarországi orvoslástól sosem szakadtam el teljesen; a két ország között ingázva a SOTE I. sz. Klinikáján urogynekológiai rendelést tartottam, nehezebb eseteket láttam el, hálós műtéteket végeztem önkéntesként. Most, hogy családommal visszaköltöztem Magyarországra, épp így megőrzöm a norvégiai szakmai kapcsolatokat. A Budaörsi Egészségügyi Központban 2022. novemberétől tartok szakrendelést, és vállalok beavatkozásokat a sebészeti részlegen.

Hiszek abban, hogy a páciensekkel egyenrangú partnerek vagyunk a rendelőben és a műtőben is, alá- és fölérendeltség nélkül; emellett a szakma iránti alázatot is prioritásként kezelem. Ezt a szemléletet itthon is át szeretném adni másoknak.