Dr. Abkarovits Géza János

sportsebész, traumatológus
 

Orvosi tanulmányaimat a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem, 1981-ben szereztem diplomát. Ezt követően szülővárosomba visszatérve a Fejér Megyei Szent György Kórház Traumatológiai Osztályán kezdtem meg orvosi tevékenységemet, jelenleg is itt dolgozom főállásban.

1985-ben általános sebészeti, 1987-ben traumatológiai szakvizsgát tettem.

1991-es németországi tanulmányutam során, amelyet az Európai Sporttraumatológiai, Térdsebészeti és Artroszkópos Társaság (ESSKA) akkori alelnökénél, Passler professzornál töltöttem, kaptam kiképzést elsősorban a térdízületi artroszkópiából. E tanulmányút és más kapcsolatok (Hangody professzor – Budapest, Béres György főorvos – Budapest, ATHOS Sportklinik – Heidelberg, Peter Panzelböck magánklinikája – Graz) tapasztalatai alapján sikerült traumatológiai osztályunkon az artroszkópiás és sportsebészeti tevékenységet német mintára felépítenem. 2003-ban szerveztem meg kórházunk Mozgásszervi Centrumának keretein belül a ma is elismert Sportsebészeti Részleget, amelynek jelenleg is részlegvezetője vagyok.

Működési területem a térd-, váll- és bokaízület sportsérülései, degeneratív elváltozásai és a túlterheléses sportártalmak. Kedvenc területem a térd szalagsérüléseinek pótlása mind az elülső, mind a hátulsó szalagsérüléseknél, valamint az ún. poszterolaterális saroksérüléseknél. Másik kedvencem a meniszkuszsérülés, ahol a meniszkusz visszavarrását preferálom. Szeretem a degeneratív ízületi porcelváltozások pótlását is, ahol saját vagy allograftos porcpótlást alkalmazok. A nagyon gyakori patellapanaszok műtéti megoldását is kedvelem és szorgalmazom.

Több évtizedes munkám során számos hivatásos és műkedvelő sportolót kezeltem, operáltam. Mindezek mellett több labdarúgó-szakosztálynál végeztem sportorvosi tevékenységet. A legelső és nagyon kedves klub a Gázszer F.C. volt, a legtöbb élményt a Videotonnál eltöltött időszak adta.

Társadalmi elismerésnek tekintem, hogy bekerültem a Magyar Orvosok 2016-os toplistájába, szülővárosom pedig 2019-ben Fejér Megyei Prima Díjban részesített.

Személy szerint úgy gondolom, hogy az orvoslás az elsajátítható és joggal feltételezhető szakmai tudáson túl egy pontosan nem leírható emberi hozzáállást is kell jelentsen. Ezt édesapámnak, egy régi világ gyógyító orvosának túlzásoktól mentes szavai fejezik ki a legjobban: „Légy szorgalmas, dolgozz sokat, és ugorj, ha a betegnek szüksége van rád!”