Dr. Gombos Katalin

szemész
 

1987-ben diplomáztam a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán Budapesten. Jeles minősítésű diplomamunkám címe: „Intraocularis műanyag lencse beültetése, ennek indikáció és kontraindikációi”. Szemészeti szakvizsgát 1991-ben, anesztézia és intenzív terápia szakvizsgát 1995-ben, gyermekszemészet szakvizsgát 2001-ben tettem. 2007-ben PhD-fokozatot szereztem.

1988 és 2009 között a Semmelweis Egyetem Mária utcai Szemészeti Klinikáján dolgoztam, 1993–2001 között mint egyetemi tanársegéd, 2001–2009 között mint egyetemi adjunktus, osztályvezető. 2009-től a Szent János Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa vagyok.

Tagja vagyok a Magyar Szemorvostársaságnak, a Magyar Műlencseimplantációs és Refraktív Sebészeti Társaságnak, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának, a Magyar Kontaktológusok Társaságának, az European Association for Vision and Eye Researchnek (EVER). 2001-ben megkaptam a Reissmann Alapítvány Reissmann Díját, 2004-ben oklevélben részesültem a Zalaegerszegen tartott „Live Surgery”-n nyújtott kimagasló műtéti közreműködésemért. 2013-ban Budaörs Egészségügyéért Díjjal tüntettek ki.

Évente több mint ezer bulbuszmegnyitó műtétet végzek, ezek a szemészeti műtéttan szinte teljes spektrumát lefedik. Rutinszerűen használom a korszerű diagnosztikus (pl. OCT) és terápiás (pl. antiVEGF-kezelés) módszereket.

Tudományos vizsgálataim során mindig a gyakorlati problémák megoldására kerestem választ. Ezek eredményeként 5 első szerzős magyar nyelvű tudományos cikket, 2 könyvfejezetet, 4 nemzetközi lapban megjelent első szerzős cikket (összesített IF-szám: 3.994, független idézettség: 10) és 6 első szerzős idézhető absztraktot publikáltam (IF: 6.769).

Több mint húsz éve tartok szemészeti szakrendelést a Budaörsi Egészségügyi Központban. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a szakrendelő műszerezettsége a legkorszerűbb elvárásoknak is megfelel. 2007, az Egynapos Sebészeti Részleg kialakítása óta operálok is Budaörsön. Jelenleg közel évi 500 szürkehályogműtét végzek itt, amihez mind a diagnosztikus, mind a műtéti háttér „XXI. századi”.

Igyekszem lépést tartani a korral, szakmám magas szintű műveléséhez szükséges tudásomat folyamatosan bővítem. Divatos probléma a kiégés – azzal védekezem ellene, hogy a betegellátást nem mint feladatot, hanem mint izgalmas kihívást kezelem, próbálom az embert látni – és nem az esetet. Emellett családom, a zene és a vitorlázás nyújt kikapcsolódást.