Dr. Kolyvek István

aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos


1994-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán.1999-ben aneszteziológiai és intenzív terápiás szakvizsgát tettem Pécsett. 2000-ben a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája által tervezett transzplantációs tanfolyam elvégzéséért kaptam diplomát.

1994-től 2007-ig az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben dolgoztam, ahol sikerült elsajátítanom a sürgősségi betegellátás alapjait, a regionális és általános anesztézia módszereit és – nem utolsó sorban – az intenzív osztályon a legsúlyosabb állapotú betegek ellátásának alapelveit.

A szakvizsga letételét követően vállalkozóként folytattam munkámat. Érdeklődésem az idegsebészeti anesztézia felé is irányult. 2002 és 2012 között az Országos Idegsebészeti Intézetben is dolgoztam. Később egyre jobban foglalkoztatott az ambuláns anesztézia és annak módszerei. 2004-től Budaörsön, majd 2007-től Százhalombattán dolgoztam egynapos sebészeten. 2005-ben az Egyesült Királyságban vállaltam munkát, főleg magánkórházakban (Nuffield Hospitals: Chester, Birmingham). 2007-ben a Telki Magánkórházban is ténykedtem, főleg kisebb gerincsebészeti beavatkozások anesztéziáját végeztem. Jelenleg Budaörsön dolgozom a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti részlegének aneszteziológus főorvosaként.

Régiónkban, Közép-Európában egyre jobban tért hódít az egynapos sebészet. Felmérések mutatják, hogy az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg (2016) a műtétek több mint 60 százalékát végzik ambulánsan, és ez a szám egyre növekszik. Ez az ellátási forma számos előnnyel jár mind a beteg, mind pedig az ellátó intézmény számára; legfőbb előnye a költségmegtakarítás mindkét oldalon. Mivel számos fejlődési lehetőséget látok, eddig megszerzett tudásomat, tapasztalataimat szeretném kamatoztatni e téren is.