Dr. Torgyik Pál

belgyógyász, tüdőgyógyász, klinikai onkológus
 

Általános orvosi diplomát 1984-ben szereztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán. Szakvizsgáim: belgyógyászat, tüdőgyógyászat, klinikai onkológia. Licence-vizsgák: háziorvostan, palliatív orvoslás. Emellett egészségügyi szakközgazdász másoddiplomával is rendelkezem. Eddigi pályám 35 éve során széles szakmai (és egyéb határterületi) érdeklődési körömnek megfelelően különböző kórházakban, ill. párhuzamos pozíciókban dolgoztam. Munkám során mindig az motivált, hogyan szolgálhatnám még jobban az ügyet.

Pályámat a Szekszárdi Kórház kardiológiai és belosztályán kezdtem (1985–1992). Fiatal orvosként az akkor induló kórházfinanszírozási rendszer (HBCS) orvosszakmai feladatait is elláttam (orvosi eljárási kódrendszer, betegbesorolási algoritmus fejlesztése az orvosegyetemekkel és országos intézetekkel együttműködésben). Ezután az Országos Korányi Pulmonológia Intézet következett (1993–98), majd áthívtak a Szent János Kórházba (1998–2001), onnan pedig a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karára (Szabolcs utca, 2001–2003), ahol teljes kórházi információs rendszert vezettem be.

Mivel mindig is onkológus szerettem volna lenni, a Péterfy Sándor Utcai Kórház „A” Belgyógyászati-Onkológiai Osztályán megpályáztam egy onkológusi állást (2003–2011). Itt a gyógyítás mellett már különböző vezetői feladatokat – orvosigazgató-helyettes, kontrolling- és informatikai igazgató – is vállaltam.

2011–12-ben a Szent János Kórház orvos igazgatója voltam, de a kórházak államosítása (főigazgató-cserék) miatt úgy döntöttem, hogy visszamegyek a klinikumba, ami amúgy is hiányzott. Azóta tisztán csak a betegellátással foglalkozom. Munkahelyeim: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (2013–16), Szent László Kórház Onkológiai Centruma (2016–17), majd a Szent Rókus Kórházban tett kis kitérő után (amikor belgyógyászatot is oktathattam a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán), 2017 novemberétől a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjába kerültem, ahol klinikai főorvosként dolgozom jelenleg is.

Szakmai társasági tagságaim: Magyar Onkológus Társaság (MOT), Magyar Klinikai Onkológus Társaság (MKOT) Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT), Magyar Egészségügyi Manager Klub.

A szakmát szeretni kell, ahogy a beteget is (és mindent elnézni neki!), továbbá folyamatosan tanulni szükséges – a szakirodalom követése egyre nagyobb kihívás véges időnkben! Ugyanakkor az orvosnak jó kommunikátornak is kell lennie. Az irányított beszélgetés elvét vallom az orvos-beteg találkozások során, hiszen hatékonynak kell lennünk, és a releváns információkat rövid idő alatt kell kicserélnünk egymás között.

Az egészségügybe az informatika, mint igazán hasznos segédeszköz, más területeknél lassabban vonul be. A rendezett dokumentáció egyben hű tükre is a minőségi munkának! Strukturált betegdokumentáció nélkül nincs – mesterséges intelligenciával támogatott – információkeresés, -feldolgozás és döntéstámogatás sem! A betegellátás mellett ezek a témák állnak jelenleg tudományos érdeklődésem középpontjában.

A Budaörsi Egészségügyi Központban 2019. szeptember 1-jétől dolgozom.