Nagy Abonyi Tímea

szonográfus

2014-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetemen diplomás ápolóként. Az évek alatt – az egészségügy különböző területein szerzett tapasztalatok alapján – szívügyemmé vált a szülészet-nőgyógyászat. Ambíciómnak köszönhetően Győrben a Széchényi István Egyetemen szülészeti-nőgyógyászati szonográfus képesítést szereztem.

Hat évig dolgoztam az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa mellett, akitől a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok során megtanulhattam a női kismedence anatómiai viszonyainak ultrahangos leírását, a kórfolyamatok felismerését, a női kismedencei szervek Doppler-vizsgálatát.

Jelenleg részmunkaidőben auditált szülész-nőgyógyász genetikus mellett dolgozom Egerben, ahol döntően szülészeti ultrahangvizsgálatokkal, kiemelten genetikai és kötelező magzati ultrahangszűrésekkel foglalkozom, amelyekhez 2021-ben FMF (Fetal Medicine Foundation) nemzetközi akkreditált licencvizsgát tettem.

A szülészeti ultrahangvizsgálatok során az I.-II.-III. trimeszterben észlelt élettani jellemzőkkel, koraterhesség felismerésével, embrionális rendellenességekkel, méhen kívüli terhesség felismerésével, magzati biometria mérésével, fejlődési ütem meghatározásával, az uteroplacentáris (méhlepényi) és magzati véráramlás Doppler-vizsgálatával, normálistól eltérő magzati anatómiai viszonyok felismerésével foglalkozom.

A nőgyógyászati – hüvelyi és hasi – ultrahangvizsgálatok a kismedencei szervek rutinszerű szűrővizsgálatán túl a kóros elváltozások (mióma, ciszta, endometriózis) szűrésére is kiterjednek – ezekkel a kompetens szakemberekhez, nőgyógyászokhoz irányítom a pácienst.

A Budaörsi Egészségügyi Centrum csapatához 2022-ben csatlakoztam.