Az allergiás reakció a szervezet túlérzékenysége valamely olyan anyaggal szemben, amely a nem allergiás egyéneknél nem vált ki semmiféle reakciót. Az allergia összefoglaló elnevezése a különböző betegségekben megnyilvánuló, de azonos élettani folyamatnak: allergén + allergén kiváltotta ellenanyag kapcsolódása.

Allergiát okozhat a levegőben lévő anyag – pollen, állatszőr, penészgomba, házipor-atka. Ilyenkor a tünetek a felső vagy alsó légutakban jelentkeznek „szénanátha” vagy asztma formájában.

Bizonyos bőrrel érintkező anyagok úgynevezett kontaktallergiát okoznak, elsősorban az érintkezés helyén megjelenő bőrkiütések formájában. Különböző ételek, illetve az élelmiszeriparban használt tartósítószerek, színezékek, adalékanyagok hasmenést vagy bőrkiütést is okozhatnak. Méh- vagy darázsméregre érzékeny embereknél a rovar csípése után súlyos, akár életveszélyes állapot alakulhat ki, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel. Gyógyszerek is okozhatnak allergiás reakciókat.

A különböző típusú allergiák kivizsgálási módja eltérő, általában különböző tesztanyagokkal történik. A légúti allergiákat elsősorban az alkar bőrére csepegtetett és enyhe karcolással a bőr felszíni rétegébe vitt úgynevezett Prick-teszttel végezzük. Ez a vizsgálat minimális kellemetlenséggel jár, gyakorlatilag fájdalmatlan, megbízható, húsz percen belül eredményt ad. A gyakorlatban a légúti allergiák vizsgálatánál ez a legelterjedtebb módszer.

Lehetőség van vérből az esetleg allergiát kiváltó anyag ellen képződött ellenanyag vizsgálatára is. Ehhez a vizsgálathoz vérvétel szükséges, az eredmény kb. egy hónap múlva várható.

A bőrgyógyászati allergiák egy részét a hátra felhelyezett, potenciálisan allergiát okozó anyagokat tartalmazó tapasszal lehet kivizsgálni. A tapasz 48 óráig a háton van, ezután eltávolítják. A leolvasás 72 órával, illetve egy héttel a felhelyezés után történik. A vizsgálatokhoz meghatározott anyagokat tartalmazó tesztsorok állnak rendelkezésre. 

A méh- és darázsméreg elleni ellenanyagot vérvizsgálattal lehet kimutatni. A gyógyszerallergiák kimutatása speciális centrumokban, általában vérmintából történik.