A csontsűrűségmérés (DEXA vizsgálat) csontritkulásban szenvedő betegeknek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Csonttörésen átesett, klimax körüli életkorban levő nőknek vagy olyanoknak, akiknek a családjában csontritkulásra visszavezethető törés fordult elő, továbbá hormonális betegség vagy felszívódási zavar, illetve cukorbetegség esetén ugyancsak indokolt lehet.

A csontsűrűségmérés elvégzéséhez beutalóra van szükség. Beutalót háziorvos nem, de bármilyen szakorvos adhat. Beutaló nélkül magánrendelés keretében vehető igénybe a csontsűrűség-vizsgálat.


Csontritkulás

A felnőttkori csontszövet megfelelő szerkezetét, tartását a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. A csonttömeg az életkortól függően változik; fiatal korban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ezután mintegy évi 3–5 százalék.

Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és csontritkulás alakul ki.

Csontritkulásnak, oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, ami fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.

A csontozat különböző helyein mért ásványianyag-tartalom nem feltétlenül azonos. Éppen ezért ott kell a vizsgálatot végezni, ahol a legnagyobb a törési kockázat, vagyis posztmenopauzás oszteoporózis gyanúja esetén a csigolyákon, időskori oszteoporózisnál pedig a combnyakon.

A vizsgálat megismétlésére a terápia bevezetését követően egy év múlva van szükség. A változás csak akkor ítélhető meg, ha a vizsgálatot ugyanazon a csonton, ugyanazzal a készülékkel végzik. Kezelésben nem részesülő egyénnél rizikótényezők esetén (pl. menopauza idején) egy, egyébként 2-3 évenként ajánlott a vizsgálat a csontvesztés kiszűrésére.


Milyen korosztálynak?

A csontsűrűségmérés 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt, ha fennállnak a rizikófaktorok, pl. genetikai hajlandóság, magas, vékony testalkat, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, 1. típusú cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, pajzsmirigy-túlműködés. Az oszteoporózis szűrése bármely életkorban elvégezhető anyagcsere-eredetű csontbetegség gyanúja esetén.


Milyen időközönként ajánlott?

65 éves kor feletti nők számára a csontritkulásszűrés mindenképpen ajánlott. Szűrésre – általános állapottól és rizikófaktoroktól függően – 1–3 évenként van szükség, a csontritkulás elleni kezelés hatékonyságának mérésére pedig évente.


Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat előtt szabad enni, inni, előkészítés nem szükséges. Maga a vizsgálat teljesen fájdalommentes. A csontsűrűség mérése háton fekvő testhelyzetben történnek. A gerinc vizsgálhatósága érdekében a betegnek a fémzárat a nadrágján ki kell hajtani. Oldalra fordulni csípővizsgálatkor sem kell. A vizsgálat mozdulatlanságot igényel, időtartama kb. 10-15 perc. 


Kockázatok, mellékhatások

DEXA vizsgálat közben a készülék alacsony sugárterheléssel dolgozik. A csontsűrűségmérésnek biológiailag káros hatása nincs. A vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai.