Diabetológiai magánrendelés

A diabétesz (cukorbetegség) egyre nagyobb mértékben terjed világszerte. A betegek többsége 2-es típusú, kisebbik hányada pedig 1-es típusú diabéteszes, illetve egyéb ok miatt kialakuló, pl. hasnyálmirigy-betegséghez társuló diabéteszes beteg.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata a 2-es típusú, testsúlyfelesleggel rendelkező diabéteszes betegeknél, illetve a nem megfelelő cukoranyagcserével rendelkező 1-es típusú betegeknél 2–4-szer nagyobb a cukorbetegséggel nem rendelkezőkhöz képest. Számos betegség társulhat a cukorbetegséghez, pl. magasvérnyomás-betegség, vérzsíremelkedés (koleszterin, triglicerid) és elhízás, ami tovább emelheti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A nem megfelelő cukoranyagcserével és/vagy régóta fennálló cukorbetegséggel rendelkező betegeknél a cukorbetegséggel összefüggésbe hozható szövődmények – pl. kórosan alacsony vagy magas vércukorszintek miatti tünetek, látásromlás, vesebetegség, érszűkület, szívbetegség – kialakulásának kockázata magasabb, mint a rendezett cukoranyagcserével rendelkező betegek esetében. 

A diabetológiai ambulancián a cukorbetegek terápiája nemcsak a vércukor szintjének rendezésére, hanem az esetleges szövődmények és kísérő betegségek megelőzésére, illetve minél előbbi kezelésére is irányul. Az ambulancián a cukorbetegek lehető legjobb ellátásában a diabetológus szakorvosok mellett diabetológiai szakasszisztens és dietetikus is tevékenyen részt vesz.

A cukorbetegség kezelésének ellenőrzésében egyre elterjedtebben használt módszer a folyamatos cukormérő rendszer (continuous glucose monitoring system – CGMS) is. A CGMS a hagyományos mérések között rejtve maradó vércukor-ingadozásokat rögzíti: hat napon át naponta közel 300 mérést végez. 

A kezelőorvossal történő megbeszélés során megismerhetjük a vércukorértékek változásának hátterében álló okokat, tényezőket, és ennek segítségével hatékonyabban tudjuk módosítani a terápiát. Hatására hosszútávon – a cukoranyagcsere rendezésével – csökken a diabéteszes szövődmények és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is.
 

Időpontfoglalás a választott orvos saját rendelési idejében: +36 70 668 5262Rendelési idők

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Dr. Ábel Tatjána 13:30 - 16:30 ()
NB Szeptember 1-től
Dr. Berkes Klára 14:00 - 15:00 ()
NB
Dr. Oraveczné Dr. Kiss Éva 13:00 - 16:00 (Hónap első hete)
NB Szeptember 1-től
13:00 - 16:00 (Hónap második hete)
NB Szeptember 1-től
NB   Nem beutalóköteles
  Időpontfolgalás a betegirányítóban +36 23 445 480, +36 23 445 481Szakorvosok