„…ételed legyen a gyógyszered!”
Hippokratész

 

A dietetika alkalmazott táplálkozástudomány, az egészséges, helyes táplálkozással foglalkozik, a dietetikus pedig az a hivatalosan elismert, képzett személy, aki ezt a folyamatos fejlődésben lévő tudományt az egészséges és beteg egyének élelmezése, gyógyítása és egészségnevelése érdekében alkalmazza.

Az egyén adottságaival összhangban álló helyes, célszerű étrend a szelíd gyógymódok nagyon fontos része, komplex hatással van a szervezet egészére. Segítségével hozzájárulunk az egészség megőrzéséhez, csökkenhet a gyógyszerszükséglet, megelőzhető, illetve lassítható az állapotromlás.

Tudományosan bizonyított tény: egészségi állapotunk a szakszerű orvosi ellátáson túl, 30–60 százalékban múlik mindennapi táplálkozásunkon, életmódunkon. Célunk, hogy segítsünk azoknak az egészségtudatos embereknek, akik prevenciós (betegségmegelőzési) céllal vagy már kialakult betegségük, kóros egészségi állapotuk kapcsán tanácsot szeretnének kapni, miként őrizhetik meg egészségüket, hogyan javíthatnak közérzetükön, mit kell tenniük, hogy lassítsák betegségük előrehaladását. Ezt minden esetben részletes táplálkozási anamnézisre alapozott, személyre szabott étrend és életmód közös kidolgozásával érjük el.

A diétás tanácsadás célja az egészség fenntartása, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása. Kiterjed a tápláltsági állapot és a táplálkozási szokások felmérése, a szükségletek megállapítása, a diétában alkalmazható nyersanyagok, élelmiszerek, ételkészítési eljárások, valamint a kerülendő ételek, élelmiszerek, nyersanyagok, nem alkalmazható ételkészítési eljárások ismertetésére; szükség esetén az étrendek energia-, tápanyagtartalmára vonatkozó számítási módszerek megtanítására, esetileg étrend összeállítására.