A légúti megbetegedések száma fokozatosan emelkedik, különös tekintettel az allergiás eredetűekre (asztma, szénanátha) és a dohányzás okozta idült elváltozásokra (COPD, emfizéma).

A tüdőgyógyászati szakrendelés a légúti megbetegedések diagnosztizálásával, a kezelés beállításával és gondozással foglalkozik.


Milyen tünetekkel érdemes a tüdőgyógyászati rendelést felkeresni?

  • ha nehézlégzést, mellkasi sípolást tapasztal
  • ha köhögése elhúzódó vagy mellkasi fájdalma van
  • ha szezonálisan vagy állandó jelleggel orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést érez
  • ha dohányzik, és elmúlt 40 éves

 

Tüdődaganat

Sajnos Magyarország a tüdő daganatos megbetegedései terén a világelsők között van. Az időben felfedezett betegség gyógyítható, ezért különösen fontos – főként a rizikócsoportokban: dohányosok, családi halmozottság – az évenkénti szűrés, illetve panaszok esetén a mielőbbi kivizsgálás.


COPD

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világszerte sok embert sújtó, gyakori betegség. Kialakulása és halálozási aránya töretlenül növekszik. A betegség kialakulásában a legfontosabb tényező a dohányzás. Tünete a krónikus köhögés, köpettermelődés, egyre súlyosbodó nehézlégzés (ami súlyosabb formájában a fizikai terhelhetőségeit is korlátozza).


Allergia, asztma 

Az allergiás betegség egyik formája a rinitisz, ami orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés formájában jelentkezik. Gyakran társul hozzá szemviszketés. A másik gyakori megjelenési forma az allergiás asztma. Tünete az ingerköhögés, sípoló légzés, mellkasi feszülés, nehézlégzés.