FIGYELEM! A mammográfiai szakrendelés 2021. december 7-én indul újra, egyelőre keddi napokon. A betegirányításnál időpont foglalható.
 

A mammográfiai vizsgálat a Budaörsi Egészségügyi Központban nem tartozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) által finanszírozott szakrendelések közé. Térítésmentesen csak a budaörsi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők vehetik igénybe az önkormányzat finanszírozásának köszönhetően. Mindenki más számára a vizsgálat térítésköteles, a térítési díjakról itt lehet tájékozódni.


Emlőrák

Évente a világon több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot. Az elhanyagolt betegség gyakran halálos kimenetelű. Magyarországon évente kb. 2500 nő hal meg emlőrák következményeként. A halál leggyakoribb oka a későn felismert betegség. Fontos, hogy a betegséget a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel és kezdjék el kezelni, mert az orvosi beavatkozás ekkor a leghatékonyabb. A korán felismert emlődaganat 90 százalékos biztonsággal gyógyítható! 

A betegség kialakulásának valószínűsége az életkorral együtt nő, ám 45 év alatt is egyre nagyobb számban diagnosztizálnak emlődaganatot. Az emlő önvizsgálata és a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálat során elvégzett emlővizsgálat során felmerült legkisebb eltérés vagy gyanú esetén indokolt az emlő ultrahangos és mammográfiás vizsgálatának elvégzése.

Kevesen gondolnak rá, de az emlőrák férfiakban is előfordul, és bár náluk jóval ritkább, gyorsabb lefolyású, rosszabb indulatú. 30-35 felett éves kor felett szükséges a mammográfia, akár szűrési céllal, akár panaszos betegnél. Rendszeres szűrésre – normális rizikójú nőknél – 40-45 éves kortól kezdve ajánlott járni. 

Az alábbi panaszok esetén mindenképpen szükséges vizsgálatra jelentkezni:

  • tapintható eltérés az emlőállományban
  • vérző, váladékozó emlőbimbó
  • bőr felszínén kialakult behúzódás
  • befelé forduló emlőbimbó, ami a közelmúltban alakult ki
  • az emlő alakváltozása 


Ultrahangos emlővizsgálat

Az ultrahangos vizsgálatról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, sugárterheléssel nem jár; gyors és – megfelelő szakember kezében – megbízható, pontos diagnózist ad. Bármilyen életkorban, bármilyen állapotban elvégezhető és ismételhető. 30-35 éves kor felett az ultrahangos vizsgálat önmagában nem elegendő, feltétlenül mammográfia is végzendő. Az UH önmagában nem szűrővizsgálat!

Az emlő vizsgálata két részből áll: az orvos által végzett tapintásos vizsgálatból és magából az ultrahangvizsgálatból. Az emlők mellett a hónaljárkokat is vizsgáljuk. Az ultrahangos vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel.


Mammográfiás vizsgálat

A mammográfia a mell vizsgálatára kifejlesztett vizsgáló eljárás, melynek során az emlőről kis energiájú röntgensugárral készítünk képeket kontrasztanyag beadása nélkül. A modern röntgenkészülékeknek köszönhetően a szervezet elhanyagolható röntgensugárzásnak van kitéve. A vizsgálat gyakorlatilag szövődménymentes.

A mammográfia legfontosabb feladata az emlőrák korai felfedezése. Az emlőrák az eljárás segítségével a klinikai tünetek megjelenése előtt átlagosan kettő, de akár öt évvel is diagnosztizálható. A mammográfia előnye a nagy diagnosztikus pontosság (klinikai gyakorlatban 90, szűrővizsgálatban 80 százalékos a valódi pozitív arány). 

Az emlők röntgenvizsgálatát erre szakosodott, tapasztalt szakemberek (radiológusok, röntgenszakorvosok) végzik. Ezt a speciális képzettséget a „komplex emlődiagnosztikai licencvizsga” megléte igazolja. 

A vizsgálat – mivel kontrasztanyag nélkül történik – különleges technikát és berendezést tesz szükségessé. Lágy röntgensugárzást és speciális röntgenfilmet alkalmazunk, hogy a páciens minél kisebb sugárterhelést kapjon. Minden alkalommal mindkét emlőről kétirányú felvételt készítünk, függetlenül attól, hogy a páciens vagy a vizsgáló orvos mindkét vagy csak az egyik emlőben észlelt kóros elváltozást.

Az emlő összenyomása a vizsgálat során általában csupán minimálisan kellemetlen érzést, ritkán mérsékelt fájdalmat okozhat.