A röntgenvizsgálat napjainkban rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálat. A test megfelelő pontjára irányított röntgensugár egy része elnyelődik a szervekben, másik része az áthaladás során irányt vált és szétszóródik. A Budaörsi Egészségügyi Központ diagnosztikai részlegén digitális röntgenkészülékkel dolgozunk, amely a szervezetet kevésbé terheli meg, kisebb sugárdózissal készít képeket.

A vizsgálat általában nem igényel előkészületet, az érintett testrészt kell szabaddá tenni. A röntgenfelvétel elkészítése során mozdulatlanul kell maradni, mert az elmozdulás rontja a kép minőségét. A felvétel elkészítése előtt a testről a fémkiegészítőket – nyaklánc, fülbevaló, óra, piercing stb. – el kell távolítani. 


A leggyakrabban alkalmazott vizsgálattípusok

A csontokról és az ízületekről leggyakrabban baleseti sebészek, ortopéd orvosok és reumatológusok kérnek felvételt. A csontokról készült felvételen jól láthatóvá válnak a törések. Az ízületek ábrázolása során az esetleges kopásos ízületi eltérések az ízületi rés beszűkülésével vagy a széli részeken képződött csontelváltozásokkal járnak, ezzel láthatóvá válnak. Gyulladásos ízületi betegségekben a jelen lévő folyadék miatt kiszélesedhet az ízületi rés, a csontok végén kimaródások jelenhetnek meg a felvételeken.

Mellkasfelvételt leggyakrabban a tüdőgyulladás diagnosztizálásához készítenek, de gyakran készül felvétel tüdőrák, tumoros tüdőáttét gyanúja miatt is. Speciális mellkas-röntgenfelvétel készül a tüdőszűrő vizsgálat során, ilyenkor tüdőtuberkulózisra (TBC) utaló elváltozásokat keresnek. Látható emellett a felvételen az esetleges szívmegnagyobbodás, a mellüregben lévő folyadék vagy levegő, illetve szívelégtelenség esetén a folyadékfelszaporodás a tüdőben. A mellkasfelvételhez a felsőtestet szabaddá kell tenni. Lehetőleg a nagyobb nyakláncokat és medálokat le kell venni, ugyanis ronthatják a kép minőségét. A felvétel mély belégzésben történik, amihez pontos instrukciókat ad az asszisztens.

A koponyaröntgen során a beteg a vizsgálóasztalon fekszik, így készül a felvétel. A vizsgálattal sérülésekből adódó koponyacsonttöréseket vagy bevérzéseket keresnek.

Az orrmelléküreg-felvételen, amit álló helyzetben készítenek az arckoponyáról, láthatóvá válik a folyadék, illetve krónikus gyulladás esetén az egyébként levegővel telt üregek fedettként ábrázolódnak.

A röntgenfelvételek készítésének szinte egyetlen általános ellenjavallata a terhesség fennállása, ugyanis a terhesség első három hónapjában a magzat kifejezetten érzékeny a röntgensugarakra. Az orvost a terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról is feltétlenül értesíteni kell. Megfelelő indikáció esetén azonban a vizsgálattal várható információ hasznosabb lehet a beteg egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. A sugárterhelés minimalizálása érdekében intézetünkben nagy súlyt fektetünk a betegek és dolgozók törvényileg előírt sugárvédelmére.