Figyelem! 2021. április 1-jétől a terhesgondozást a nőgyógyászati szakellátásba integráljuk. A szolgáltatást a szakrendelő ellátási területhez tartozó (budaörsi, herceghalmi) kismamák nőgyógyászukhoz bejelentkezve vehetik igénybe. Az ellátási területen kívüli pácienseknek, amennyiben terhesgondozásra van szükségük, a saját ellátási területükön található terhesgondozót vagy nőgyógyászati szakrendelést kell felkeresniük.

A terhesgondozás célja a várandós kismama egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének nyomon követése, az esetleges rendellenességek kiszűrése, az egészséges, életerős magzat megszületésének a biztosítása. Fontos, hogy az esetlegesen felmerülő kóros állapotokat időben ismerhessük fel, hogy megfelelő kezeléssel a veszélyeket időben el tudjuk hárítani. Egyszóval a terhesgondozás nem más, mint biztonság kilenc hónapon át.

A terhesgondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász szakorvos, a háziorvos és a védőnő, szükség esetén pedig más szakterületek orvosai, esetleg gyógytornász vagy dietetikus is, akik mind a szakmailag meghatározott irányelvek szerint, együtt végzik feladataikat. Általában elmondható, hogy a 20. hétig 4 hetente, a 21. héttől a 36. hétig 3 hetente, ezt követően pedig hetente ajánlott orvosi vizsgálaton részt venni. A terminus (a szülés várható ideje) túllépése esetén naponta ajánlott a megjelenés a szakembernél.

Fontos, hogy a vizitek alkalmával a kismama mindig hozza magával terhesgondozási kiskönyvét, valamint a már elkészült leleteket. Ezek rendszerezésére érdemes egy külön dossziét használni, hogy minden irat együtt legyen.

A terhesgondozási alkalmakkor többnyire vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés, valamint a 16. héttől magzati szívhanghallgatás vagy a szívműködés ultrahangos ellenőrzése történik. Vizsgálatai során az orvos tapintással megállapítja a magzat helyzetét, a méh növekedését, tónusát, valamint ellenőrzi a méhszáj zártságát. 

A vérvételeken éhgyomorra, az ultrahangvizsgálatokon lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni. Vizeletminta vételekor esetenként steril tárolóedényre van szükség. A helyes eljárás részleteit mindig érdemes előre tisztázni az orvossal vagy asszisztensével.