A traumatológia a sérülést követő elváltozások kezelésével, a fájdalom csillapításával és a balesetet megelőző anatómiai állapot helyreállításával, megközelítő helyreállításával, illetve ha ez nem lehetséges, a sérült testrész vagy szerv funkciójának helyreállításával foglalkozó tudományterület.

Külső erők hatására – többnyire mechanikai behatásokra – az emberi szervezetben a csontokon törés, az ízületekben ficam, rándulás, a lágy részekben zúzódás, esetleg izomsérülés, ínsérülés, idegsérülés jöhet létre. Ezek felismerése, kezelése és a kialakult kóros állapot megszüntetése a traumatológia feladata.

Intézetünkben sürgősségi ellátás keretén belül műtői kapacitást nem igénylő ellátás lehetséges. Zárt végtagsérülések, törések, rándulások, húzódások, ficamok diagnosztizálására, ellátására, konzervatív kezelésére és más intézetben megkezdett kezelések folytatására: kontrollvizsgálatokra, a törésgyógyulás röntgenvizsgálattal történő ellenőrzésére, gipszek cseréjére – akár korszerű „könnyített gipsz” vagy műanyag gipsz felhelyezésére – van lehetőségünk.

A Budaörsi Egészségügyi Központban a traumatológia járóbeteg-szakellátás keretében zajlik.