Bevezetés, általános információk

Az ultrahang az emberi fül számára nem hallható magas frekvenciájú hangnyalábok összessége, ami a vizsgálat során a test és az esetleges elváltozások rétegeiről, akusztikai határfelületeiről visszaverődik. Ezután számítógépes feldolgozás során alakul ki a kép. 

A kép alapvetően kétdimenziós, de speciális alkalmazásokkal térhatású képek is megjeleníthetők. Az ultrahangos kép a vizsgált szerv, elváltozás alakjáról, nagyságáról és belső szerkezetéről ad információt, és bizonyos mértékig a képletek anyagáról is szolgáltat adatokat: például a folyadékos és tömör képletek többnyire jól elkülöníthetők. 

Az ultrahang általában minden csonttal vagy levegővel nem fedett szerv, képlet vizsgálatára alkalmas, így elsősorban a hasi és kismedencei szervek, a nyaki és végtagi erek, a lágy részek (pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyirokcsomók, herék, bőr alatti szövetek), a mozgásszervek (ízületek, inak, izomzat), az emlő, továbbá a szív vizsgálatára használatos, de emellett további speciális alkalmazások is léteznek. 

Az erek vizsgálatára a color-Doppler-, illetve a duplex ultrahangvizsgálat alkalmas, ami a Doppler-elv alapján a mozgó vérben a vörösvértestekről visszaverődő ultrahanghullámok megváltozott hullámhosszát észleli, és az érben az áramlás irányát, jellegét, sebességét, illetve kóros esetben az ér szűkületét vagy elzáródását is kimutatja. 

A diagnosztikai vizsgálatot megelőzően célszerű, hogy a páciens szakorvossal konzultáljon problémájáról, és csak ezután kerüljön sor a megfelelő ultrahang-diagnosztikai vizsgálatra.

Intézetünk ultrahangrendelésén hasi-kismedencei, ízületi, nyaki (pajzsmirigy-, lágyrész-) ultrahangvizsgálatot, color-Doppler-vizsgálatokat (nyaki és alsó végtagi érvizsgálatok), valamint a lágy részek, herék ultrahangvizsgálatát végezzük.


Hasi ultrahangvizsgálat

A vizsgálat a hasi szervek közül a máj, az epe, a hasnyálmirigy, a lép és nyirokcsomók, a vesék és mellékvesék, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintését célozza. Megítélhető az epe-, ill. vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai.


Előkészülés a hasi ultrahang vizsgálatra

A vizsgálathoz üres gyomor és telt húgyhólyag szükséges! Kérjük a következőket betartani:

  • Délelőtti vizsgáltnál éhgyomorra érkezzen;
  • délutáni vizsgálatnál 6 órás éhezés szükséges, ezt megelőzően könnyű ételt fogyaszthat;
  • a vizsgálat előtt kizárólag csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható;
  • vizelni a vizsgálat előtt 1 órával mehet utoljára;
  • lehetőség szerint ne is dohányozzon!


Nyaki erek ultrahangvizsgálata

A nagy nyaki verőerek állapotának, átjárhatóságának vizsgálata nagy jelentőségű a szervezet többi fontos artériájának, pl. a szívkoszorúereknek a megítélésében. Az egyes érfali elváltozások alaki jellemzőiből következtetni lehet az agyi keringés veszélyeztetettségének mértékére is.


Ízületek UH-vizsgálata

Sérülés, akut vagy krónikus fájdalom, mozgáskorlátozottság esetén szükséges lehet az ízületi ultrahangvizsgálat. Ha készült a panaszokkal kapcsolatos röntgenfelvétel, szakvélemény, a vizsgálatra ezeket is el kell elhozni. Vizsgáljuk az izmokat, inakat, a csontfelszínt, a porcokat, az ízületi tokot. Rendellenességként láthatunk izomszakadást, akut vagy krónikus gyulladást, bevérzéseket, ödémát stb. 


Lágyrész-ultrahang

A lágy részek ultrahangvizsgálata során az emberi test viszonylag felszínesen elhelyezkedő lágy részeit, az izmokat, inakat, a zsírszövetet, az ereket, a kötőszövetet, a nyirokcsomókat, a bőrhöz kapcsolódó felszíni képleteket, illetve a végtagok lágyrész-képleteit vizsgáljuk.


A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata

Vizsgáljuk a pajzsmirigy és a nyálmirigyek alakját, szerkezetét, nagyságát, a bennük lévő esetleges göböket, elváltozásokat, továbbá a nyaki nyirokcsomókat. Gyakori megbetegedés – főleg nőknél – a göbös strúma, aminek elsődleges vizsgáló módszere az ultrahang.